Renovering av badrum


Vid renovering av badrum ska ansökan skickas till styrelsen. se "regler vid ombyggnad".

Efter renovering lämnas intyg "våtrumsintyg" till styrelsen.

Renovering av badrum ska vara fackmannamässigt utförd med tätskiktscertifikat, följa regler för säkert vatten, GVK och BKR. Skicka in våtrumsintyget till styrelsen när renoveringen är slutförd. Renovering som kan vara störande för grannar ska annonseras på anslagstavlor och i hissar med kontaktuppgifter till den som renoverar. Tänk på att betongarbete och dylikt hörs i hela huset så sätt lappar i samtliga trappor. 

Respektera era grannar och följ våra trivselregler samt regler för avstängning av vatten, värme och el. Kontakta styrelsen om ni undrar något.

Asbest?

Kontrollera asbest vid badrumsrenovering

Är ditt badrum byggt före 1982 finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog, rörtätning eller isolering. Det har knappast undgått någon att asbest är hälsofarligt, men alltför många lämnar inte in prov för asbestanalys inför badrumsrenoveringen.

Är badrummet byggt före 1982, då användning av asbest förbjöds, så krävs i princip att prover skickas för analys till ett analysföretag. Vanligt är villfarelsen att endast ett asbestprov i en flerbostadsfastighet med negativt resultat kan utesluta asbest i hela fastigheten.
- Asbest användes som ett tillsatsmedel vid beredning av fästmassa och kakelfog där vissa, men inte alla hantverkare blandade i asbest i efterhand då det gav produkten bättre egenskaper. I en fastighet kan således nio badrum vara fria från asbest, medan det tionde innehåller asbest, förklarar Mathias Eriksson på renoveringsföretaget Renoverus.

Med andra ord, är ditt badrum byggt före 1982 – försäkra dig om att en asbestanalys genomförs innan rivning påbörjas.
 

Så länge asbest är bundet i fast material är det ofarligt. I samband med rivning frigörs dock asbestfibrer i dammet, vilket sedan sprids över hela bostaden. Asbestfibrer är för små för att fångas upp av dammsugarens filter, varför det kastas runt i bostaden vid varje städning.

Det är således inte bara den hantverkare som river badrummet som utsätts för asbest, utan även de som bor och vistas i bostaden. Asbest kan ge upphov till asbestos och pleuraplack, vilket reducerar lungans förmåga att syresätta blodet, det är även cancerogent.

Enligt Arbetsmiljöverkets särskilda föreskrifter, AFS 2006:01, skall miljö som kan innehålla asbest hanteras i enlighet med särskild rutin av särskilt utbildad personal. Rivningsmassor innehållande asbest ska deponeras på plats där farligt avfall hanteras.

 


 

Tvättmaskin

Om du planerar installera tvättmaskin i kök eller annat utrymme bör du kontrollera med ditt eget försäkringsbolag. Detta på grund av att den kollektivt tecknade försäkringen inte gäller vid vattenskada från tvättmaskin i kök. Tvättmaskin måste vara i utrymme med golvbrunn och med godkänt tätskikt.

Dumpning av renoveringsmaterial

Ingen dumpning får ske i Container eller grovsoprum! Allt rivningsmaterial och dylikt ska medlem själv ta till tippen.

Golvbrunn

Fastighetens avloppsrör relininades 2018 och vid byte av golvbrunn finns det några saker att tänka på. Viktigt att informera hantverkare om att rören är relinade. Nya golvbrunnen ska vara Jafo rak avstick 75 mm eller likvärdig. Medlem står själv för beställning och betalning. Steg för steg instruktion på länken nedan:

Byte av golvbrunn och inkoppling av nytt avloppsrör

Handdukstork

Då en handdukstork kan kortsluta värmesystemet om den inte injusteras är det viktigt att det ska finnas avstängningsventiler mellan de befintliga rören och de nya rören som dras. Det ska finnas en injusteringsmöjlighet på handdukstorken och den ska ställas på inställning kv=0,05. Inte alla ventiler som är injusteringsbara kan ställas på det kv-värdet. Handdukstork får inte kopplas på varmvattnet!

Värmesystemet (byte av radiator, inkoppling av handdukstork mm)

Obs! Kontakta alltid styrelsen vid ingrepp i värmesystemet. All renovering som rör värmesystemet, som att koppla bort en radiator, kan komma att innebära att värmesystemet måste tappas ner och det är MYCKET VIKTIGT att det fylls på igen till rätt tryck och på rätt sätt. Om trycket inte ligger rätt fungerar inte styrningen av vårt värmesystem och lägenheterna högt upp i huset blir utan värme.