Info gällande gemensam el

Förslag avseende införande av gemensam el i BRF Ljungbyhus 8

Bakgrund

Efter en motion som lämnats till årsstämman 2022 om att införa gemensam el i föreningen fick styrelsen i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att införa gemensam el i vår förening och lämna ett förslag. En arbetsgrupp bestående av Sven-Olof Hoberg och Niklas Andersson bildades. Arbetsgruppen genomförde en upphandling där tre företag lämnade anbud. De företag som lämnade anbud var Techem, Amentus AB och Elinstallatören Syd. Vid analys av de inkomna anbuden kunde arbetsgruppen konstatera att Techem lämnat det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet. Arbetsgruppen tog även in referenser på Techem.

Anbudet

Techems offererade pris för ombyggnad till gemensam el uppgår till 380 000 kronor inklusive moms. I priset ingår även att förbereda för solceller och laddstationer till elfordon. För att installera solceller krävs gemensam el. Därutöver tillkommer en avläsningsavgift som uppgår till 187 kronor inklusive moms per lägenhet och år. Föreningen kan finansiera hela utgiften med egna medel dvs inga nya lån behöver tas. Återbetalningstiden beräknas till 6–7 år.

Den mätare som kommer att användas har benämningen OMNIPower. Det är en 3-fas elmätare för väggmontage. Den kommer med integrerad trådlös kommunikation enligt Wireless OMS. Mätaren är klass B, vilket innebär mycket hög mätnoggrannhet.

Mätarna fjärravläses trådlöst via ett system och tjänster för Individuell Mätning och Debitering (IMD). Systemet erbjuder bland annat en boendeportal där varje hushåll enkelt kan följa den egna förbrukningshistoriken och statistik samt jämföra sig med genomsnittet i området. Informationen är tillgänglig från dator, läsplatta och mobil.  

Styrelsens förslag till årsstämman

Arbetsgruppen presenterade i mars anbuden för styrelsen. Styrelsen beslutade föreslå årsstämman att föreningen inför gemensam el och därmed anta Techems anbud för genom-förandet.

Om årsstämman 2023 beslutar i enlighet med styrelsens förslag kommer arbetet med att införa gemensam el att påbörjas under sommaren 2023.

Vad innebär gemensam el?

Varje lägenhet har idag ett eget abonnemang och abonnenten betalar fasta avgifter till nätleverantören (E.ON) och rörliga avgifter för elförbrukningen till elleverantören som abonnenten själv kan välja. Utöver detta har föreningen fyra abonnemang för den el som används till gemensamma utrymmen, belysning, tvättstuga, garage m m.

Med gemensam el kopplas alla lägenheterna till ett enda abonnemang som föreningen står för. Detta innebär att de fasta avgifterna mot elbolaget hamnar på föreningens abonnemang. 102 abonnemang blir i stället ett. Entreprenören installerar elmätare som kommer att ägas av föreningen, så kallade undermätare, för att mäta förbrukningen i varje lägenhet. Den faktiska förbrukningen debiteras sedan medlemmarna på samma avi som månadsavgiften till föreningen. (Se besparingskalkyl på sidan 5)

Vilka är fördelarna?

Den stora fördelen är lägre utgifter för medlemmarna, eftersom de fasta kostnaderna blir lägre när vi delar på föreningens enda abonnemang i stället för att alla betalar fasta kostnader för ett eget abonnemang. Besparingen ligger på ca 1500 - 2300 kr/år per lägenhet, beroende på hur mycket el man förbrukar.

Eftersom elen debiteras på samma avi som föreningsavgiften så blir det färre räkningar att betala, och för de som inte själv vill engagera sig i att hitta ett bra elavtal blir det en fördel att detta hanteras av föreningen.

De nya elmätarna äga av föreningen och därmed blir det en utgift för föreningen om en mätare går sönder och måste bytas. Sådana utgifter kommer att betalas på samma sätt som om en dörr eller en tvättmaskin går sönder och behöver lagas. Även med detta inräknat så blir det fortfarande mycket billigare än motsvarande kostnad för separata abonnemang i varje lägenhet.

Vilka är nackdelarna?

Eftersom alla lägenheter delar på ett abonnemang och därför har samma elleverantör kan inte varje enskild medlem själv välja vilken elleverantör man vill ha. Om någon har en stark åsikt om att elen ska vara billig och någon annan tycker att den måste vara grön så kan inte dessa önskemål tillgodose. 

Påverkas min månadsavgift till föreningen?

Nej, månadsavgiften ändras inte av att gemensam el införs. Däremot tillkommer två separata poster att finnas på avin, för faktisk elförbrukningen och för den fasta kostnaden till föreningen. Detta är liknande för hur hyran för garageplatser idag debiteras som en separat post på samma avi.

Hur sker debiteringen? 

Förbrukningen för varje lägenhet avläses av serviceföretaget som varje månad skickar en fil till vår förvaltare Nabo. Nabo i sin tur debiterar på månadsavin.

Vad sker vid avflytt/inflytt?

Vid överlåtelse av en bostadsrätt skickas avier ut för kvarvarande avläsningar till säljarens nya folkbokföringsadress via Kivra, e-faktura eller e-post om ifrånflyttande medlem har tillgång till något av dessa alternativ. Köparen kommer enbart få avläsningar från tillträdesdagen och framåt. Därför behöver köpare/säljare ej reglera elen vid överlåtelse.

Påverkas det rörliga elpriset?

Ja. Tidigare hade varje lägenhet ett eget avtal och därmed olika elpriser. Med gemensam el har alla samma avtal och därmed samma pris. Hur stor skillnaden i pris blir beror både på vilket elpris du hade tidigare och vilket elpris som föreningen kan få. Eftersom föreningen är en stor kund med 102 lägenheter/lokaler kan det dock finnas ett bättre förhandlingsläge gentemot elbolagen än vad en enskild lägenhetsinnehavare har.

Föreningen kommer bilda en arbetsgrupp där de som så önskar kan ingå, för att ta fram förslag på vilken elleverantör som föreningen ska ha.

Vad händer med medlemmarnas tidigare individuella abonnemang?

De tidigare individuella abonnemangen upphör helt när den gamla elmätaren tas bort och därmed avbryts även eventuella bindningstider utan att det kostar medlemmarna något extra.

Vem beslutar om att gemensam el ska genomföras?

På årsstämman i maj 2023 beslutas om föreningen ska investera i gemensam el. För detta krävs ett majoritetsbeslut på stämman.

Vad behöver de enskilda medlemmarna göra i samband med bytet?

Ett beslutet om att införa gemensam el tas på årsstämman. Beslutet ger föreningen mandat att genomföra bytet för samtliga lägenheter och att ge den information som behövs till elbolagen för att avsluta de gamla abonnemangen.

Eftersom elmätarna sitter i källaren kommer elektrikern inte behöva komma in i lägenheterna. Bytet kommer dock innebära ett elavbrott på flera timmar under en dag, vilket så klart påverkar alla.

Varför måste vi byta elmätarna?

De tidigare elmätarna ägs av nätbolaget (d.v.s. E.ON) och måste lämnas tillbaka när abonnemangen avslutas. Dessutom rapporterade dessa mätare sin förbrukning via elnätet tillbaka till nätbolaget. För den gemensamma elen vill vi i stället att förbrukningen ska rapporteras till vår förvaltare vilket kräver nya mätare med andra vägar för datainsamling.

Hur fungerar de nya elmätarna?

De nya elmätarna, undermätarna, monteras på samma plats som de gamla och rapporterar förbrukningen för lägenheterna via signaler till en insamlingscentral placerad i källaren. Insamlingscentralen skickar sedan vidare mätvärdena till en databas som i sin tur genererar rapporter och fakturaunderlag som skickas till Nabo.

Vad händer om min elmätare går sönder?

För dig som medlem är det ingen skillnad mot idag förutom att felanmälan går till företaget som vi skrivit serviceavtal med i stället för E.ON. Eftersom mätarna ägs av föreningen kommer kostnaden falla på föreningen efter att garantitiden löpt ut.

Jag vill ha tillbaka mitt individuella abonnemang. Kan ni byta tillbaka bara min lägenhet?

Nej. Antingen har vi detta för hela föreningen eller inte alls. Det går inte att byta tillbaka.

Jag använder inte el. Kan jag slippa den extra avgiften?

Nej. Den extra avgiften är densamma oavsett hur mycket el man använder i sin lägenhet. Detta kan jämföras med att vi även har gemensamt avtal för bredband och TV som alla betalar för oavsett hur mycket man använder dessa tjänster.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Informationsmöte för medlemmar och hyresgäster i Brf Ljungbyhus 8

Onsdagen den 3 maj kl 18.00 kommer Techem och informerar om gemensam el. Mötet kommer äga rum i källarlokalen bredvid gymmet. Då har du möjlighet att få svar på dina frågor och funderingar.  Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

Besparingskalkyl

Idag betalar medlem: Vid gemensam el betalar medlem via föreningen:

Till nätverksägaren (Eon):                                                                                     

Elnätsabonnemang                       181,25 kr                                                                                                                    0 kr

Elöverföringsavgift                      75 öre/kWh                                                                                                               18,22 öre /kWh

Energiskatt                                   49 öre/kWh                                                                                                               49 öre/kWh

Till elleverantören (valfri)

Elförbrukning                              kWh*x kr (x=enligt ditt avtal)                                                         kWh* x kr (x=föreningens avtal)

Månadsavgift fast                                                   39,20 kr                                                                                                                                                o kr

 

Till föreningen

0 kr                                                                                                                                170 kr

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Summan på 170kr/mån (2040 kr/år) till föreningen ska täcka:

En beräknad effektavgift:                                                                     94 000 kr/år

Föreningens elnätsabonnemang:                                                         9 600 kr/år

Företaget som avläser, samt service och garanti:                               18 375 kr/år

Nabos administrationskostnad:                                                            10 000 kr/år

Ev reparationer och övriga kostnader som ej täcks av garantin:         11 950 kr/år

Återbetalning av investeringen:                                                            56 000kr/år

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beräkningsexempel för den enskild medlem

Vid användande av 2500 kWh per år blir medlems besparing:

Rörlig kostnad:                                  2 500 kWh x (0,75kr -0,1822 kr[1]) = 1 419 kr

                                                         

Fast kostnad:                                     2 645kr [2]  – 2 040kr[3] = 640 kr

Besparing:          1 419kr
 

[1] Elöverföringsavgift blir vid gemensam el 0,1822 kr/kWh i stället för som idag 0,75kr/ kWh.

 

[2] Fasta kostnader till nätverksägare och elleverantör 12x (181,25kr +39,20kr).

 

[3] Föreningens fasta avgift på 170 kr/mån